Lajv

Eftersom ett av mina huvudämnen här på bloggen är lajvspel så finns här en beskrivning på vad det egentligen är. Jag har skrivit ett par inlägg om ämnet men tycker det är praktiskt att ha en permanent, lättåtkomlig beskrivning också så ni slipper bläddra igenom halva bloggen för att förstå er på vad jag skriver om.

Ett lajv är ett slags evenemang som kan ha olika teman och storlekar. Det finns allt från vampyrlajv, zombielajv och skräcklajv till det mer vanligt förekommande medeltid och fantasylajven. Ett lajv är som en improviserad teater fast utan publik. Man bygger upp en karaktär som man sedan låtsas vara under ett antal dagar tillsammans med ett gäng andra. Det innebär att man handlar som ens karaktär skulle gjort, pratar om saker ens karaktär tänker på och umgås med sin karaktärs vänner. Det kan kännas lite knäppt i början av lajvet när alla plötsligt blir någon annan men när man väl kommer in i det är det jättekul! Det är som att glida in i en saga och få stanna där i flera dagar. Alla går runt i häftiga dräkter, klänningar och kostymer som ser ut som, i det här fallet, medeltida kläder med inspiration av till exempel sagan om ringen. På kvällarna sprakar eldarna i lägren och alver, drakar och orcher smyger i skogarna. Det är verkligen en magisk känsla!

Det finns sådana här evenemang för alla åldrar. Jag tycker det är skönt att veta att man, trots att man blir vuxen och gammal, inte blir för gammal för att leka! För lajv är precis som en lek. Jag kommer dit och har kul tillsammans med massor av andra i en fiktiv värld och gestaltar allt från en människa till en drake i människogestalt beroende på vad för karaktär jag vill vara. Jag kommer framöver skriva ett par inlägg om hur man skapar en karaktär. Det finns hur många sätt som helst att skapa en roll på men jag kommer skriva om hur jag tänker kring det hela.

Det förekommer naturligtvis en del strider på de lajv jag åker på men vad vore en fantasysaga utan strider? Det är faktiskt inte så farligt som det låter och på varje lajv finns det gott om säkerhetsregler så att man inte skadar sig. Det är inte konstigare än en variant av krigslekar som yngre barn leker fast nu med äldre personer, dyra rustningar, häftiga miljöer. Man slåss såklart inte med vassa svärd och knivar utan oftast med så kallade boffervapen. De är gjorda i latex och skumgummi så det gör inte ont ifall du blir träffad. På vissa lajv är blankvapen tillåtna men då under kontrollerade former samt att de naturligtvis inte är slipade.

Man bor oftast i tält eller stugor på medeltid/fantasylajv men det finns naturligtvis mängder av andra lajv som använder sig av olika byggnader och miljöer som passar just deras tema. På den här bloggen inriktar jag mig mest mot de lajv jag faktiskt åker på då det är de jag vet mest om.

Jag hoppas jag har lyckats klargöra på ett ungefär vad lajv handlar om, kanske till och med gjort dig intresserad på att testa själv?

Annonser